Свят

Борислав Цеков: Обичайно партията на президента губи изборите за Конгреса в САЩ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Случи се очакваното – победа на републиканците. За долната камара може да се каже категорично, че мнозинството ще бъде на републиканците, въпросът е точно с колко, това което все още предстои и там е интригата – това е сенатът, където всичко в момента зависи от очаквано прогнозираните щати, които ще дадат изхода от битката – Джорджия, Невада, Пенсилвания.

Така коментира за Euronews Bulgaria основателят на Института за модерна политика Борислав Цеков предварителните резултати от провелите се на 8 ноември избори в САЩ.

„На щатско ниво от 2010 година насам републиканците имат огромна преднина и доминират в щатските власти, където републиканците имат огромна преднина – те доминират в щатските власти, и изпълнителна, и законодателна“, посочи Цеков.

Около 60% от населението живее в щати, управлявани изцяло от републиканците. Това ще се запази и сега, но някои щати ще се обърнат.

Цеков отбеляза, че бившият американски президент Тръмп е участвал много активно в първичните избори, както и в самата кампания, като е направил 30 големи митинга в 17 щата.

„Той помогна за набирането на повече от 300 млн. долара за предизборните фондове“, добави анализаторът.

„И победата и загубата щяха да се преписват на него. Сега виждаме, че нещата вървят успешно, което до голяма степен постила един черен килим пред него за евентуалната му номинация, която се очаква да стане най-вероятно другата седмица“, коментира Цеков дали Тръмп ще се кандидатира отново за президент на изборите през 2024 г.

Обикновено винаги опозиционната партия печели и двете камари. Това ще означава край на големите приоритети в управленската програма на сегашния президент Джо Байдън и по отношение на климата, в социалните реформи и т.н.

По думите на Цеков е изключително малко вероятно да има промяна на политиката на САЩ спрямо Украйна, но ще има по-голям контрол при изразходването на средства.

„Очаквам Америка, която бавно, но сигурно ще започне да се връща към... аз ще го нарека „нормалността“ – знам, че това на някои хора няма да се хареса, защото харесват сегашната политика. Има нужда от балансиране на всички тези ляво-либерални екстремизми, които пораждат, разпалват това разделение и един доминиран от републиканците Конгрес ще изиграе тази балансираща роля“, коментира още анализаторът.

Целия разговор вижте във видеото.