Добро Утро, Европа

Николай Кръстев: Българо-турската граница е рискова и ще става все повече

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Нека не се самозалъгваме, българо-турската граница е една рискова граница. Оттук нататък тя ще показва непрекъснато, че е такава.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria журналистът Николай Кръстев.

Той припомни, че натискът по границата в последно време се увеличава много, напрежението е видимо и това показва, че България не е уредила много добре организацията по гарантирането на сигурността там.

 

Трябваше да има повече екипи, повече човешка сила, която да охранява границата. Да има дронове, които да летят над нея, повече информация в реално време и оперативен обмен с турските колеги.

Николай Кръстев, журналист

Според него е време да се създаде специална структура с професионално обучени хора конкретно за охрана на държавната граница.

Кръстев коментира и друг повод за тревога - конфликта между Сърбия и Косово.

„Напрежението в момента е голямо. И Сърбия прави всичко възможно да инструментализира този проблем, да защитава своята гледна точка на реалността. А тя е, че Косово в крайна сметка е независима държава и Сърбия трябва да работи заедно с косовските власти.“ Така журналистът Николай Кръстев коментира за Euronews Bulgaria казуса с пререгистрацията на автомобилите в Косово.

Журналистът посочи, че съществуват много силни тези, които подчертават, че не е изключено спорът за табелите в Косово да прерасне покрай войната в Украйна. Но тъй като конфликтът в Украйна е под контрол, можем да кажем, че не успяха тези усилия на радикални фигури от сръбската политическа сцена, смята той.

Сърбия много трудно може да се откаже от Косово. Който и да е политик в страната, ако само каже, че признава Косово, той ще последва съдбата на Зоран Джинджич (бивш сръбски премиер, убит през 2003 година – бел. ред.).

А проевропейските политици в Сърбия нямат ресурса да дойдат на власт, убеден е Кръстев.

Според него има потенциал за риск, защото границата между Косово и Сърбия е „атакувана от хора с нечисти интереси“ – наркодилъри, контрабандисти... Тя е рискова не само за ЕС, но и конкретно за нас, смята журналистът.

Той коментира и убийството на полицай до границата с Турция.

„Едно е да сте полицай във вътрешността на държавата, друго е да сте на границата“, отбеляза журналистът. Според него трябва да бъде създадена специална структура, да има професионално обучени хора, които да стоят на границата.

Цялото интервю вижте във видеото.