Европа

Косовски сърби напускат държавните институции

От Euronews България Euronews България

Европейският съюз и Съединените американски щати изразиха безпокойство, след като политическите лидери на косовските сърби обявиха оттегляне от всички косовски институции: парламента, правителството, местната самоуправа, полицията и правосъдието. Повече за напрежението между Белград и Прищина разказва Анджелка Чуп от Euronews Serbia.

Сърбите, които работят в съдебната система на Косово, също подадоха оставка днес, тук, в сградата на съда зад мен. 400 полицаи от сръбската общност, които по-рано напуснаха, бяха заменени вчера от полицаи от албанската общност. Граничните пунктове функционират нормално, увеличено е присъствието, но не драстично, на Специалните части на косовската полиция, както и на полицаи от мисията EULEX.

А какво ще се случи от политическа гледна точка, т.е. дали ще бъдат насрочени нови избори за четирима кметове в северната част на Косово, зависи от решението на косовското правителство, т.е. дали ще се вслуша в съветите на САЩ и ЕС и ще удължи срока за пререгистрация на превозните средства и ще одобри формирането на община със сръбско мнозинство, защото това е условие на сърбите да се върнат в институциите. В противен случай кризата ще се удължи.

Анджелка Чуп, Euronews Serbia