Политика

"Спаси София" става партия, ще играе само за местна власт

От Euronews България Euronews България
Spasi Sofia Снимка: "Спаси София"

Гражданската организация „Спаси София“ ще се превърне в партия. Това обяви създателят й Борис Бонев, който в момента е и общински съветник в столицата.

През последните 14 години активистите на „Спаси София“ се прочуха със серия инициативи, акции и протести срещу различни проблеми на града. Честа мишена на техните атаки са общинската администрация и кметът Йорданка Фандъкова.

През това време неведнъж организацията е била подозирана в политически амбиции и влияния. Единственото реално политическо действие до момента обаче беше участието ѝ в местните избори през 2019 година, което изпрати Борис Бонев в Столичния общински съвет.

„Даваме ясен сигнал, че сме готови да поемем отговорност за решаване на проблемите на София. В борбата за по-добра София са нужни не само кмет, но и общински съветници и отдаден екип от експерти. Партия „Спаси София“ ще бъде платформата, чрез която гражданите и нашият екип ще работят заедно в полза на града ни“, се казва в отворено писмо на Борис Бонев, публикувано във фейсбук страницата на организацията.

От него става ясно, че местните избори догодина ще бъдат основна цел на бъдещата партия. „Оставаме независими, автентични и лоялни на София и на този етап не възнамеряваме да участваме на парламентарни избори“, уточнява Борис Бонев.