Общество

„Спаси София“ и доц. Чобанов в спор за жълтите павета

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Протестът ни заради ремонта на жълтите павета не е политически, а граждански. Кметът на София избира фирмата-изпълнител, която извършва ремонта и контрол върху проекта, който се изпълнява и неговото качество.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Стефан Спасов от „Спаси София“.

По думите му ремонтът на площадите пред „Св. Александър Невски“ и Народното събрание струва на столичните и европейските данъкоплатци 17 млн. лв. Глобата от 100 000 лв. е 0.6% от стойността на договора и тя е за разрушаване на културно наследство, а не за некачествен ремонт. Само 7 дни след отварянето на бул. „Цар Освободител“ за движение, паветата се разместиха.

Частните проекти с павета имат абсолютно същите проблеми както и обществените. Има два основни проблема. Първият е технологията – дали начинът, по който сега се занимаваме с тези настилки отговаря на това, което преди век се е случвало. Вторият въпрос е има ли кой да го направи. Реставраторите в България не са толкова много. Добри бригади с павьори няма. Дори са водени такива от чужбина, пък обясни доц. д-р Тодор Чобанов, историк към БАН и бивш зам. кмет на София.

Той разказа, че и през 1909 г. когато е приемано павирането също е имало проблеми. Приемателната комисия също е откривала дефектни участъци.

Може би правилната стратегия е била да се отдели реставрацията на жълтите павета от останалата строително-ремонтна част, каза още доц. Чобанов. По думите му, могат да се произведат нови партиди жълти павета в случай на необходимост.

На обратното мнение беше Спасов, според когото нови павета няма как да бъдат произведени. По думите му е трябвало Столична община първо да обучи определен брой павьори преди да започне ремонта.

Вижте цялото интервю във видеото.