Икономика

Мирослав Найденов: Зависими сме, ако се стигне до тежка продоволствена криза в световен мащаб

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Определено не произвеждаме всичко, което консумираме. Немалък процент е внос или както е по-правилно да се каже, свободно движение на стоки в рамките на ЕС. А пък самият ЕС внася като цяло също големи количества от трети страни. И ЕС, и България като част от него, не задоволяваме на 100% потребностите си. В този смисъл, сме зависими, ако наистина се стигне до тежка продоволствена криза в световен мащаб.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

„Има сигнали за продоволствена криза и за това алармират и неправителствени организации, работи се и на правителствени нива. Доколкото знам, подобен сценарий разглежда и самата Европейска комисия“, посочи той.

 

На първо място, причина е войната в Украйна. Тя от една страна, доведе до повишаване на енергийните ресурси. И разбира се, затруднения за търговията със зърно. А имайки предвид, че двете страни, взети заедно, Русия и Украйна, произвеждат почти 2/3 от световния запас на зърно, тази война и неясната следваща реколта, води до определения притеснения.

„Само по себе си, зърното освен за хляб, отива и за храна най-вече на животни. Ако се появи недостиг на фураж, или такива цени, които да откажат животновъдите да гледат животните си, това ще доведе до проблем и с месо, с млечни продукти. Доста са тревожните симптоми“, предупреди Найденов.

Цялото интервю вижте във видеото.