Европа

ЕК одобри 2,6 млрд. лева за България по Плана за възстановяване

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

България получи одобрение от Европейската комисия за първото плащане по Плана за възстановяване. Новината съобщи служебният вицепремиер Атанас Пеканов. Средствата са в рамките на 2,6 млрд. лева и ще бъдат използвани за инвестиционни проекти. В идните две седмици всички страни членки на Ввропейския съюз трябва да одобрят плащането, а след това средствата ще бъдат преведени на сметката на национален фонд. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави страната ни по повод първото плащане по Плана за възстановяване.

 

Според оценката на експертите на ЕК България е готова да получи първо плащане по линия на “ЕС от следващо поколение“. След като държавите членки дадат зелена светлина, България ще получи 1,37 милиарда евро в резултат на нейния добър и бърз напредък в изпълнението на първия набор от реформи и инвестиции, определени в Плана.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Няма забавяния в първото плащане на плана за възстановяване, увери служебният вицепремиер Атанас Пеканов, като средствата по него представляват 23% от общата сума на Плана, която е 12 млрд. лева.

 

Рекордно бързо беше предвижената нашата позитивна оценка от страна на ЕК, така можем да спрем със спекулациите, че сме се забавили или, че няма да получим пари по Плана за възстановяване и устойчивост, напротив, има страни, които са чакали доста по-дълго за такава положителна оценка.

Атанас Пеканов, вицепремиер

Според вицепремиера най-големи трудности ще има при второто плащане. За да се осъществи то трябва да се приемат 22 закона. 21 от тях са готови за внасяне в Парламента. Незавършен остава само законопроектът за енергетиката.

 

 

Той включва пет промени включително и приемане на дефиницията за енергийна бедност, като в момента се изчиства нейната концепция. Това е трудна тема, ние сме изчистили самия критерий след множество дискусии с академичните общности. Има ежеседмични дискусии на МС с Европейската комисия и отчасти.

Атанас Пеканов, вицепремиер

До дни в НС ще се внесат още няколко законопроекта свързани със второто плащане за страната ни, коментира още вицепремиерът.

За Euronews Bulgaria Йоана Георгиева.