Европа

Унгария обяви извънредно положение заради войната в Украйна

От Георги Колев Георги Колев Редактор
3000 Виктор Орбан, премиер на Унгария. Снимка: АР

Унгарският премиер Виктор Орбан въведе ново извънредно положение в страната заради предизвикателствата, произтичащи от продължаващата война в съседна Украйна. Унгария вече е в извънредно положение, свързано с пандемията от COVID, което трябваше да изтече следващия вторник. 

 

Малко преди съобщението на Орбан парламентът промени конституцията на страната, за да може да бъде приета подобна мярка. 

 

Води се война в съседство с нас. Война, на която никой не може да види края. Тази война е постоянна заплаха за Унгария. Това излага физическата ни сигурност на риск и заплашва енергийната и финансовата сигурност на нашите икономика и семейства.

Виктор Орбан, премиер на Унгария 

„Виждаме, че войната и санкциите от Брюксел доведоха до огромни икономически сътресения и драстично увеличение на цените. Светът е на ръба на икономическа криза. Унгария трябва да остане настрана от тази война и да защити финансовата сигурност на семействата. Това изисква пространство за маневриране и способност за незабавно действие“, допълни Орбан.

Той каза още, че правителството упражнява правото си по конституция да обяви "военно състояние на опасност" от 25 май. Както при извънредното положение, обявено по време на пандемията, то ще позволи на правителството да реагира незабавно и да защити Унгария и унгарските семейства с всички възможни средства.

Днес стана ясно още, че Унгария няма да гласува в подкрепа на предложението за петролно ембарго срещу Русия, докато то затруднява енергийните доставки за страната, съобщи министърът на външните работи Петер Сиярто. Той предложи темата да отпадне от заседанието на Европейския съвет в началото на следващата седмица. Евросъюзът се опитва да постигне консенсус между 27-те страни, но това на този етап е затруднено.

Унгарският премиер Виктор Орбан дори написа писмо до председателя на Европейския съвет с молба предложеното петролно ембарго да бъде извадено от дневния ред на срещата на върха, която трябва да започне на 30 май. Според него страната му не е в състояние да се съгласи с 6-ия пакет от санкции, докато преговорите не успеят да разрешат всички нерешени въпроси преди срещата на върха следващата седмица. Според него обсъждането на пакет от санкции при липса на консенсус би било контрапродуктивно.