Euronews Сега

Кметът на Киев призова столицата да се евакуира при спиране на тока

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Жителите на украинската столица Киев трябва да са готови да напуснат града, ако има пълно спиране на електроенергията, предупреди кметът Виталий Кличко.

3 милиона души трябва да предвидят най-лошия сценарий, при който столицата може да остане напълно без ток и вода. Кличко препоръча на киевчани ако имат роднини извън града, които имат самостоятелен източник на вода или на отопление, да обмислят да отидат при тях за известно време.

Той заклейми руските атаки срещу инфраструктурата като "тероризъм" и "геноцид". Руският президент Владимир Путин "няма нужда от нас, украинците. Той има нужда от територия, има нужда от Украйна без нас. Неговата задача е ние да умрем, да замръзнем или да ни накара да избягаме от земята си, за да може той да я получи“, заяви градоначалникът.

 

Нашите врагове правят всичко, за да може градът да остане без отопление, електричество и водоснабдяване и като цяло всички да умрем - това е тяхната задача. А бъдещето на страната и бъдещето ни всеки един от нас, зависи от това доколко ще сме подготвени за различни ситуации и доколко ще можем да им устоим. Затова трябва да сте готови. Ние не изключваме възможност за пълно спиране на тока. Изчисляваме различни сценарии, за да издържим и да се подготвим.

Виталий Кличко, кмет на Киев

Кличко допълни, че властите се запасяват с гориво, храна и вода, а жителите трябва да направят същото. В целия град са създадени поне 1000 отоплителни приюта, където хората ще могат да се стоплят при извънредна ситуация.

Експерти в Киев предупредиха, че в случай на пълно спиране на електрозахранването, водоснабдяването и канализацията също ще спрат да работят. През зимата в Киев средната температура е под нулата, а през нощта спада още повече.

През последните седмици милиони украинци периодично остават без ток и вода, защото руските въздушни удари са насочени срещу жизненоважна инфраструктура. За да се избегнат претоварвания и да се даде възможност за ремонти, са въведени и периодични прекъсвания на електрозахранването. 

Около 40% от енергийната система на Украйна е повредена или унищожена от руските атаки срещу електроцентрали и електропроводи. Над 4,5 милиона потребители в цялата страна са останали напълно без електричество.