Свят

Северна Корея изстреля още 4 балистични ракети в Жълто море

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
South Korea North Korea Raketi AP Снимка: AP

Северна Корея изстреля 4 балистични ракети с малък обсег в събота сутринта, като част от поредния подобен тест през последните дни. Според южнокорейската армия ракетите са прелетели около 130 км. 

Действията на Пхенян предизвикаха спор в Съвета за сигурност на ООН. Посланикът на Съединените щати обвини Китай и Русия, че защитават Северна Корея. По думите на Линда Томас-Грийнфилд от началото на годината са били изстреляни около 60 ракети.

Северна Корея се радва на пълна защита от двама членове на този Съвет. Тези членове направиха всичко, за да оправдяват нарушенията от страна на Северна Корея и ѝ дадоха възможност да се подиграва със Съвета.

Линда Томас-Грийнфилд, посланик на САЩ в ООН

Русия е против всякаква военна дейност, която застрашава сигурността на Корейския полуостров и страните от Североизточна Азия. Отбелязваме със съжаление, че напоследък ситуацията на Корейския полуостров значително се влоши и причината за това е ясното желание на Вашингтон да принуди Пхенян към едностранно разоръжаване чрез санкции и натиск.

Анна Евстигнеева, зам.-посланик на Русия в ООН

Съветът за сигурност наложи санкции след първия ядрен тест на Северна Корея през 2006 г. в опит да овладее ситуацията. По-рано тази година обаче Китай и Русия блокираха резолюция за засилване на санкциите, свързани с изстреляванията на ракети.

На този фон Съединените щати и Южна Корея приключиха военното си учение на Корейския полуостров, което включваше над 200 военни самолета и над 1000 полета. По-рано от Пхенян нарекоха операцията репетиция за инвазия. От Сеул обаче я разглеждат като контрамярка срещу заплахите на Северна Корея.