Свят

Сеул изстреля 3 ракети в отговор на атаката от Северна Корея

От Euronews България Euronews България

След като Северна Корея изстреля най-малко 10 ракети, включително една, която се приземи близо до южнокорейски териториални води за първи път след разделянето на полуострова през 1945 г., в отговор Южна Корея изстреля 3 ракети и предупреди за силна военна реакция.

Северна Корея изстреля балистични ракети. Една от тях се приземи в Източно море, южно от Северната гранична линия. Днешното изстрелване е първият случай, в който севернокорейска ракета се приземява в близост до нашите териториални води. Това е безпрецедентно и неприемливо. Нашите военни ще реагират строго на този акт.

Кан Шин Чол, директор на отдел "Операции" в Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея

Ходът на Северна Корея повиши напрежението и с Япония.

Напоследък Северна Корея изстрелва балистични ракети в бърза последователност. И безмилостно и едностранно засилва провокациите си. Поредицата от действия на Северна Корея застрашава мира и сигурността на Япония, региона и международната общност и е абсолютно неприемлива.

Ясукацу Хамада, министър на отбраната на Япония

Последните ракетни изпитания идват часове, след като от Пхенян настояха Съединените щати и Южна Корея да преустановят военните учения, които провеждат от понеделник.

Преди това ръководителят на ядрения надзор на ООН предупреди, че Пхенян може да се готви за ядрен опит - първият от 2017 г. насам.