Политика

Петков от Давос: Ще постигнем енергийна независимост, ако действаме заедно

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9432520 Кирил Петков присъства на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос. Снимка: МС

Ще постигнем енергийна независимост и по-зелена икономика, ако действаме заедно.

Това заяви премиерът Кирил Петков в Давос. Министър-председателят присъства на Годишната среща на Световния икономически форум. Според него в годините назад не са направени достатъчно стъпки, за да се ограничи зависимостта на Европа от руския газ. По думите му нашата страна е 100% газово независима от Русия. 

 

Ние бяхме най-зависимата газово европейска държава от Русия. Над 95% от доставките идваха от Русия. Те поискаха да плащаме в рубли, а ние казахме "не". Всички бяха много изненадани, защото очакваха от нас най-бързо да кажем "да". Защото когато си зависим на 95%, от теб се очаква да кажеш "да". Но ние казахме "не". И така от 95% зависими станахме 0% зависими само за една седмица. Въпросът е как го постигнахме. Това са уроците, които научихме от грешките си. Поучихме се от пандемията, а сега се учим от енергийната криза. Изводът е, че трябва да работим заедно. Погледнахме на ситуацията като на възможност.  

Кирил Петков, министър-председател

Премиерът посочи, че в годините назад не са направени достатъчно стратегически стъпки, които да не позволят нарастването на зависимостта на Европа от руския газ и които да противодействат на хибридните атаки. По въпросите на сигурността и отбраната също е липсвало достатъчно стратегическо мислене относно логистиката по източния фланг. Той посочи и проблема с чуждите агенти, който е особено актуален в България. Според министър-председателя именно всички допуснати пропуски не са дали възможност да има подобаващ отговор на енергийната криза и войната в Украйна.

В Давос премиерът Кирил Петков е придружаван от началника на политическия му кабинет и от съветника му по външнополитически въпроси. Годишната среща на Световния икономически форум, която се провежда в периода 22-26 май, преминава под мотото „Историята в повратна точка: правителствени политики и бизнес стратегии“. Форумът събира над 2000 икономически и политически лидери, интелектуалци, журналисти и експерти от целия свят, които имат възможност да дискутират широк кръг актуални въпроси, сред които възстановяване на глобалното сътрудничество, възвръщане на икономическото равновесие, борба с измененията на климата, трансформация на индустрията, иновации, управление и киберсигурност и др.