България

Кирил Петков: България не се е обвързвала със срокове за отпадане на ветото върху Скопие

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
9345503 (1)

България не се е обвързвала със срокове за отпадане на ветото върху началото на преговори на Скопие за членство в Европейския съюз. Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата си в Рим с премиера на РСМ Димитър Ковачевски.

На срещата, която е продължила близо час, са присъствали и външните министри на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи. Според Петков на срещата е била препотвърдена необходимостта от продължаване на конструктивния диалог.

"Най-важното за двете правителства в този момент е да имаме конструктивен диалог, той да продължава и да не се поддаваме на провокации. Само с конструктивен диалог можем да продължим в посока към добросъседство, която и двете правителства в момента искат. Не сме се обвързвали с никакви срокове, единственото, което се обвързахме, е да поддържаме добрия тон, а външните министерства да продължат работа", каза българският премиер.

Той обяви, че веднага след завръщането си в България ще разговаря с президента и ще направи всички възможно да бъде организиран Консултативен съвет по националната сигурност, за да може на него всички политически сили - и от опозицията, и от управляващата коалиция - да научат какво е направено досега. Очаква се и доклад на външното ни министерство, който да представи постиженията в стъпките към добросъседство между двете страни.

Премиерът Петков изрично подчерта, че разчита на подкрепата и от опозицията за оформяне на окончателната българска позиция и изтъкна, че каквото и решение да бъде взето, то трябва да мине през гласуване в българския парламент.