Общество

Лидия Шулева: Абсурдно е бюджетът да бъде определян от плаващи мнозинства

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Действително се намираме в една необичайна ситуация, която близката история не познава. Служебното правителство е в ситуация в края на годината, когато по принцип трябва да се приема бюджет за следващата година, ние в парламента нямаме все още управляващо мнозинство. Един бюджет винаги е изразил на политиката, която едно управляващо мнозинство, респективно правителство ще провежда през следващата година. Това е най-важният документ на управление.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria икономистът и бивш министър на икономиката и социалната политика Лидия Шулева.

По нейните думи от две години насам България се намира в политическа криза. Според Шулева, ако сега бъде внесена актуализация на бюджета, никой не може да прогнозира какви ще бъдат предложенията на партиите и кой ще носи отговорност за следващото управление на страната.

„Ние и тази година посрещнахме с бюджета от миналата година и първите 4 месеца работихме с бюджета от предишната година“, посочи тя.

Според Шулева в рамките на сегашния бюджет има възможност да се разширят разходите в социалната сфера и без да има актуализация.

„Бюджетната процедура позволява прехвърляне на едно перо от един бюджетен разпоредител към друго, когато има излишък и ние сме били свидетели през годините как с постановление на Министерския съвет се правят в края на годината от излишъците най-различни разплащания“, отбеляза Шулева.

По нейните думи трябва да се разшири кръга на хората, които да получат еднократна помощ за отопление или посрещане на нуждите им през зимата.

„За 250 хил. души, получили енергийни помощи, държавата отдели 180 млн. лева, докато за 3 месеца на бизнеса са дадени компенсации на стойност 3 млрд. лева“, коментира бившият министър на икономиката.

„Не може бюджет на една държава да се определя от плаващи мнозинства. Това е абсурдно“, категорична е Шулева.

Според нея при всички случаи минималната работна заплата през следващата година ще бъде увеличена.

Целия разговор вижте във видеото.