Европа

ЕК иска нарушението на санкциите на ЕС да се смята за престъпление

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Ursula Предесдателят на Европесйката комисия Урсула фон дер Лайен.

Еврокомисията предлага заобикалянето на санкциите срещу Русия да се счита за престъпление в Европейския съюз. Нарушаването на ограничителните мерки на Общността трябва да бъде включено в списъка с престъпления, съобщиха от институцията. 
Предлага се също промяна в правилата за отнемане и възстановяване на отнето имущество. Предвижда се да бъде отнемано имуществото на онези граждани и фирми, които са нарушили санкциите. 

 

Престъпните босове използват сплашване и страх, за да си купят мълчание и лоялност. Сега Еврокомисията предлага нови инструменти за борба с организираната престъпност. Криминализирането на нарушението на санкциите означава, че времето за реакция срещу нелоялните участници е много по-кратко.

Илва Йохансон, комисар по вътрешните работи

Прилагането на санкциите е още по-важно заради войната на Русия срещу Украйна. ЕК предлага за нарушение да се определя участието в дейности, които целят пряко или косвено заобикаляне на санкциите. Комисията предлага във всяка държава от ЕС да бъде създадена структура за управление на запорирано или отнето имущество.

 

Трябва да гарантираме, че лицата или дружествата, които заобикалят ограничителните мерки на Евросъюза, ще бъдат подведени под отговорност. Такива действия са престъпление, което трябва да се санкционира твърдо в целия Блок. Понастоящем различията в наказателноправните дефиниции и санкции по отношение на нарушаването на ограничителните мерки все още могат да доведат до безнаказаност.

Дидие Рейндерс, комисар по въпросите на правосъдието и потребителите

До момента ЕС е одобрил над 40 списъка със санкции, които включват запор на имущество, забрана за преминаване на границите, за внос и износ на стоки, както и за извършване на банкова дейност. Държавите-членки досега са запорирали имущество за близо 10 милиарда евро и са предотвратили действия на стойност 196 милиарда евро. С наложените санкции срещу Русия и Беларус се е повишила необходимостта от издирването на имуществото на олигарси.