Свят

Борел: Все още няма споразумение в ЕС по шестия пакет санкции срещу Русия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 17 121022

Външните министри на ЕС не са успели да се споразумеят по шестия пакет от санкции срещу Русия. Проблем продължава да бъде петролното ембарго, което те искат да наложат на Русия, но липсва консенсус. Това съобщи върховният представител на Европейския съюз по външните работи Жозеп Борел след поредната среща в Брюксел по въпроса.

 

ЕС не успя да постигне съгласие за въвеждане на нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които включват забрана за вноса на руски петрол. Това събощи след заседанието на европейските външни министри върховният представител на Блока по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Решението е в задънената улица, тъй като някои държави членки заемат твърда позиция по въпроса.

 

За съжаление не беше възможно да се постигне споразумение. Остава непроменено мнението на Унгария, която не подкрепя ембаргото заради пълната си зависимост от руския петролен внос. Унгария обяснява становището си не с политически, а с икономически причини. Санкциите имат цена, включително за онзи, който ги налага. Въпросът ще бъде прехвърлен отново към посланиците на страните от Европейския съюз.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността

Трябва постепенно, но възможно най-скоро, ЕС да прекрати зависимостта си от вноса на руски газ, въглища и нефт. Тази зависимост ни прави много уязвими. Трябва да се прецени коя държава от ЕС каква тежест би понесла. Това не бе обсъждано, посочи още върховният представител.

Борел добави, че по-важно от санкциите е как войната се възприема по света и дали светът споделя европейското виждане. Русия се опитва да обясни очакваната продоволствена и икономическа криза със санкциите, докато същевременно взривява житни складове в Украйна и спира корабоплаването в Черно море, откъдето може украинското зърно да бъде превозено до световния пазар, обясни той. Борел не е несигурен кога ще бъде постигнато споразумението за шестия пакет от санкции срещу Русия, включително налагането на петролно ембарго.

Външните министри от ЕС са решили да осигурят допълнителни 500 милиона евро за покупки на оръжие в подкрепа на Киев, като общата сума, която Блока е заделила за тази цел, е 2 милиарда евро.