Общество

Кметът на Димитровград: Новата програма за саниране е шанс, който не трябва да се изпуска

От Марина Матева Марина Матева Водещ

В крайна сметка тук шансът е за всички сдружения на собствениците, които трябва да направят всичко възможно и да подадат документите. Това е шанс, който не бива да се изпуска.

Това заяви кметът на Димитровград Иво Димов в ефира на Euronews Bulgaria във връзка с новата национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради у нас, финансирана чрез Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

„Интересът е огромен не само в нашата община, а в цяла България. Защото това е възможност редица сгради да получат финансов ресурс и да се обновят. Тук говорим за многофамилни жилищни сгради – тухлени и панелни“, посочи кметът.

Това беше нашата цел преди около 15-20 дни, когато събрахме всички председатели на сдружения, собственици, домоуправители, за да започнем една разяснителна кампания относно стъпките, които те трябва да предприемат, за да може максимално повече хора да успеят да се възползват от този ресурс, който по ПВУ възлиза на 1.2 млрд. лв.

Кметът изрази удовлетворение, че в процеса не са били включени консултантски фирми, които да изземат функции на общините.

„Няма по-подходящи от общините да менаджират този процес. А и колегите натрупаха опит и самочувствие с предишната национална програма за енергийна ефективност“, коментира Димов.

Собствениците трябва да са готови с документите си най-късно до февруари месец, за да може след това те да бъдат проверени за пропуски от общината и да има достатъчно време те да бъдат отстранени.

По-големите сгради и по-голямото участие на живущите в етажната собственост дава по-голям брой точки, с което имат по-голям шанс да бъдат избрани, призна кметът на Димитровград.

Той цитира проучване, проведено сред близо 10 000 човека, участвали в предишната национална програма за енергийна ефективност, което показва, че 95% от тях са доволни и одобряват резултата, който са получили.

„Мисля, че това е една от най-одобряваните публични инвестиции в последните години“, коментира още Димов.

Целия разговор вижте във видеото.