Общество

Възобновяват програмата за саниране на блокове

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Около 500 лева на апартамент ще струва енергийното обследване на сграда, която кандидатства за саниране. За да получат пари за обновяване, блоковете трябва да имат енергиен паспорт.

Това заяви директорът на Център за енергийна ефективност Драгомир Цанев.

Той допълни, че с приоритет ще се санират сградите с над 70 апартамента. Крайният срок за кандидатстване по програмата е 30 март.

Жителите на блок 75А на улица „Черковна“ в София са санирали блока си през 2012г. преди да започне националната програма за енергийна ефективност у нас. Финансирането е станало отчасти самостоятелно, отчасти с помощта на европейската програма.

Така кооперацията става една от първите санирани блокове у нас. Домоуправителят Пламен Переновски разказва:

Първите 30 хиляди лева сме си ги финансирани сами. За следващия заем търсихме съфинансиране - успяхме и намерихме. По програма взехме заем от 60 хиляди лева и Евросъюзът ни спонсорира с 30% от тази сума.

Пламен Переновски, домоуправител

След санирането на сградата сметките за отопление рязко са намалели. 

„На топлоенергията ефекта е 45% минимум, сметките паднаха наполовина само за топлоенергия, а за топла вода ефектът е 70% - 75%“, посочва Переновски.

Заради активността на жителите европейската програма подарява на блока соларна инсталация за отопление на водата. Инжинер Александър Станков обяснява как работи тя.

Тези слънчеви колектори са свързани долу в абонатната станция с три обемни бойлера с една помпа се циркулира топлоносителят и загрява водата за целия блок, когато няма слънце се превключва на топлофикация.

Александър Станков, инженер

Между 30 и 70% можем да спестим от сметките си за отопление, ако сградата на жилището ни е топлоизолирана, обяснява още инженерът.

При предходното саниране по Националната програма за енергийна ефективност са допуснати грешки от избора на материалите до изпълнението на изолацията, твърди експертът.
Преди една сграда да пристъпи към топлоизолация тя подлежи на енергийно обследване и архитектурен проект.

За предстоящата програма са предвидени 1,176 млн. лева за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, при 100% грант ще се финансират не повече от 1000 сгради, посочва още експертът.

Предстои да видим дали средствата ще бъдат използвани ефикасно.