Свят

Пети поред избори на път да върнат Нетаняху начело на Израел

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Бившият премиер на Израел е на път да се върне начело на страната. Това сочат екзитполовете след петите поред парламентарни избори, които се провеждат там само за три години и половина.

Окончателните резултати се очакват през следващите дни. Според предварителните данни десният блок на Бенямин Нетаняху печели мнозинство от 61 или 62 места в 120-членния Кнесет и може да формира коалиция. Прогноза, която бе посрещната в централата на „Ликуд“ с лозунги: „Добре дошъл отново, Биби!“

Самият Нетаняху обяви, че партията му се намира на прага на голяма победа.

 

 Все още не знаем истинските резултати. Трябва да имаме търпение, но във всеки един случай искаме пълна избирателна чистота. Искаме пълна избирателна чистота, защото това е основата на демокрацията.

Бенямин Нетаняху, бивш и очакван бъдещ министър-председател на Израел

Нетаняху е заемал премиерския пост в Израел цели 15 години, 12 от които последователни. Срещу него се води дело по подозрения в корупция – обвинения, които той енергично отрича. 

Основният му опонент - настоящият министър-председател Яир Лапид и неговата партия "Йеш Атид", получават между 22 и 24 места в парламента. Лапид вече е критикуван от коалиционните си партньори за слабото представяне, но самият той призовава да се изчака окончателното преброяване на гласовете.

 

 

Докато не бъде преброена и последната бюлетина, нищо не е свършило и нищо не е окончателно. Ние ще чакаме търпеливо, дори и да нямаме търпение, окончателните резултати.

Яир Лапид, министър-председател на Израел

Израел през последните три и половина години е в политическа криза и серия от предсрочни избори.