Европа

Турция ще се стреми към нормализиране на връзките с Израел

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
Мевлют Стоп кадър на Euronews Bulgaria

Турция ще продължи да подкрепя палестинския народ в стремежа му към независима и суверенна Палестина, заяви във вторник външният министър на страната, цитиран от Анадолската агенция.

Говорейки на съвместна пресконференция с палестинския си колега Рияд ал Малики в град Рамала на Западния бряг, Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция ще се стреми към нормализиране на връзките с Израел в координация с Палестинската автономия.

Палестинският въпрос е независим от процеса на нормализиране на отношенията с Израел, подчерта той.

Чавушоглу заяви също, че ресорните министри на Турция и Палестина ще се срещнат в края на юни, за да обсъдят икономическите връзки.

От своя страна Рияд ал Малики заяви, че двамата висши дипломати са обсъдили израелските нарушения в палестинските територии и други проблеми.

Той приветства "отличаващите се, автентични и силни връзки" с Турция.

"Турските позиции съответстват на стремежите на палестинския народ и неговата кауза", каза Ал Малики, като похвали ролята на Анкара в подкрепа на палестинския народ и неговите стремежи.

Самолетът с Чавушоглу кацна на летище "Бен Гурион" в Тел Авив в ранните часове на вторник, където той беше посрещнат от израелски официални лица.

По-късно Чавушоглу направи следващата си спирка в град Рамала на Западния бряг и посети палестинското външно министерство.

Преди двустранната среща с Ал-Малики той председателства второто заседание на Съвместния комитет на палестинското и турското външно министерство, който беше създаден през 2010 г.

Очаква се Чавушоглу да се срещне и с палестинския президент Махмуд Абас.

След срещите си в Палестина турският външен министър ще направи официално посещение в Израел в сряда и ще обсъди с израелския си колега Яир Лапид двустранните отношения и регионални и международни въпроси.