Общество

Енергийният министър отива в „Козлодуй“, шести блок все още не работи

От Euronews България Euronews България
Rosen Hristov BGNES Снимка: БГНЕС

Изненадваща визита в АЕЦ „Козлодуй“ ще направи министърът на енергетиката Росен Христов, съобщиха от ресорното ведомство. Прессъобщението пристигна около 12 часа, а за 16 часа е обявен брифинг пред медиите. Това подсказва, че посещението най-вероятно е организирано в спешен порядък.

В анонса на министерството не се уточнява какъв е поводът за визитата. Преди дни обаче от АЕЦ „Козлодуй“ обявиха, че поради авария шести енергоблок на централата е изключен от електроенергийната система на страната.

Това се случи на 29 октомври вечерта. Пред Euronews Bulgaria от „Козлодуй“ потвърдиха, че днес – три дни по-късно - блокът все още не работи. Но не пожелаха да обсъждат повече подробности преди посещението на министъра.

Причината за аварията била технически проблем в охладителната система на генератора – неядрената част на блока, уточниха от атомната електроцентрала в съобщението от 29 октомври. Тогава те изрично подчертаха, че това е неядрената част на блока и няма промяна в радиационната обстановка.