Общество

Димитър Атанасов, историк: Българите нямат нужда от вписване в конституцията на РСМ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Според конституцията на Република Северна Македония етническото присъствие бива автоматично обърнато в политическо представителство и обеми политически права. Това означава, че ако бъдат вписани тези няколко хиляди човека според последното преброяване, които се идентифицират като българи, те автоматично ще получат политическо представителство, което води до институционална власт. От тази институционална власт имат полза няколко десетки българи, които са дълбоко свързани с една партийна централа в България на ул. „Пиротска“ 5.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria историкът Димитър Атанасов.

Според него българите в Република Северна Македония (РСМ) нямат нужда от вписването им в конституцията на страната, а от равенство пред закона.

Плоскостта на гражданските права е функциониращата. Какво ако ги впишем в устава, а оттам нататък третирането им продължи да бъде като втора категория хора?

По думите на Атанасов от страна на Скопие са започнати определени действия, но те все пак не са достатъчни.

„Видяхме, че беше направена поредната първа копка между Куманово и Гюешево, това е една положителна стъпка. В РСМ вече се строи скоростен път, който може да стане и магистрала в един момент, свързващ ГКПП „Деве баир“ и Скопие. Това би било изцяло в полза на двете страни, защото както виждаме – където има магистрала, където комуникацията бъде засилена, конфликтите в един момент започват да стихват, тоест когато икономическият фактор се намеси позитивно“, коментира историкът.

Той отбеляза, че в момента чешкото председателство на ЕС е поело инициатива за улесняването на контакта между България и РСМ във връзка с историческия разказ.

„Там също има някакъв напредък, но само РСМ ли има нужда от промяна на учебниците си по история? Нашите навични твърдения приемаме като даденост, тъкмо защото ние сме родени и възпитани с тях и те са част от един информационен фонд, в чието създаване ние не сме съучаствали никак. Ако погледнем обаче в дълбочина, една голяма част от българския разказ за Македония е подчинен на ненаучни стандарти. Той е свързан с една пропаганда от края на XIX и първата половина на XX век, според която Македония трябва да бъде разпарчатосана между определени балкански страни, сред които България се привижда като основна“, смята Атанасов.

На първо място трябва да се стремим не да гледаме дали РСМ изпълнява някакви изисквания, а дали българският политически и академичен елит подпомагат българската страна да застане на една доста по-адекватна от гледна точка на съвременната наука позиция, говорейки за историята. Нека не се лъжем, ние нямаме средства да влияем на случващото се в Скопие, но в София – и още как.

Атанасов подчерта, че премиерът на РСМ Димитър Ковачевски се е разграничил от откриването на клуба в Благоевград с името на поета Никола Вапцаров.

„Разбира се, че беше провокация и тук няма две мнения“, посочи историкът.

Той е на мнение, че партия ВМРО-БНД у нас се храни от конфликта, както и ВМРО-ДПМНЕ в РСМ. Според Атанасов комисията по исторически и образователни въпроси между България и РСМ е била дадена на концесия на „Питорска“ 5. По неговите думи зам.-председател на комисията е „лице практически с имиджа на партиен пропагандатор“.

Историкът смята, че евроинтегративният процес на РСМ ще бъде дълъг и в неговата рамка България би могла да постави условия и да отговаря на такива.

Целия разговор вижте във видеото.