Европа

Международната агенция по енергетика: Русия ще бъде големият губещ

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Русия ще бъде големият губещ от енергийната битка, заяви в интервю за Euronews генералният директор на Международната агенция по енергетика. Според Фатих Бирол тази зима няма да е критична за Стария континент, но енергийната криза в Европа може да се влоши през следващата година.

Бирол заяви, че за Москва ще бъде трудно да замени Европа като клиент.

Русия ще бъде губещата в тази енергийна битка по следната причина: точно преди инвазията около 75% от общия руски износ на газ отиваше за Европа, а 55% от руския износ на петрол отиваше за Европа. Европа беше най-големият пазар, най-големият клиент за Русия. А Русия завинаги загуби своя клиент, най-големия си клиент... Не може бързо да построиш тръбопроводи, по които да изпращаш газ за Китай или Индия. В най-оптимистичния вариант изграждането на тези тръбопроводи ще отнеме 10 години.

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ)

Бирол обясни, че Европа вече страда от кризата, за която правителствата са предупреждавали и са се подготвяли.

Ще стигнем до февруари и март без големи проблеми, защото успяхме, благодарение на политиките на европейските правителства, да имаме много природен газ в нашите хранилища. Тази зима ще го ползваме. Но въпросът е, че следващата зима може да бъде дори по-трудна от тази, защото когато дойдем до февруари, март следващата година, голяма част от газа, който имаме в нашите хранилища, вече ще сме го използвали. Как ще успеем с тези ниски нива в газохранилищата от февруари, март до следващата зима, как ще напълним отново газохранилищата? Това е голям въпрос? Защото условията на пазарите няма да са леки.

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международна агенция по енергетика

Според Бирол кризата може да се влоши през следващата година.