Euronews Уикенд

Експерти: Играта пред монитор не развива способностите на децата

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева

„Дигитални наркомани“ е новият термин за екранната зависимост при децата. Не повече от 15 минути дневно, могат да седят пред екран децата под 6-годишна възраст. За това предупреждават експертите от Научна организация „Екранна зависимост“. За признаците за зависимост и кога родителите трябва да потърсят помощ, разказва Йоана Георгиева.

Екранната зависимост започва от 6-месечна възраст, смятат експерти. Според някои родители, мониторът развива способностите на детето, а според други като Ралица Иванова, дългото стоене пред него не води до нищо добро.

 

С баща му взехме решение да изолираме всякакви екрани, телевизия, таблети до 2-годишна възраст, дори това означава, че ние пред него не гледаме.

Според Ралица играта извън екрана има много по-големи ползи за детето ѝ.

 

- Според Вас колко време трябва да прекарват децата пред екран? - Предполагам, че около половин час, час, нещо такова е допустимо и разбира се, трябва да се следи каква е продукцията.

Информираността на родителите е първа стъпка към това децата им да не изпадат в екранна зависимост, според комуникационният експерт Емануела Иванова. Тя обясни, че играта на телефон или таблет води само вреди, а докато едно дете или възрастен стои пред екран, лявото полукълбо на мозъка заспива.

 

Първоначалното усещане, че екранът води до някакви способности, всъщност е способността на детето да копира само и единствено, но не и да развива когниция и да се развива по някакъв емоционален и реален начин.

Емануела Иванова, комуникационен експерт

Агресивните прояви и когнитивните дефицити са първите признаци за зависимостта от екран при децата, споделя психологът Влатко Арнаутовски.

 

Детето започва да не иска да се откъсва от екрана, поради никаква причина. Това създава особен дискомфорт в родителите, защото ако до един момент е било удобно да седи спокойно пред екрана. В един момент те не могат да го изчегъртат.

Влатко Арнаутовски, психолог

Ако има нарушение на съня, дефицит на вниманието или хиперактивност, заради играта на телефон и таблет родителят трябва да потърси помощ при психолог, казаха още експертите.

За Euronews Bulgaria Йоана Георгиева.