Общество

Пострадалите от наводненията в Карлово ще получат заявените средства

От Euronews България Euronews България

Всички пострадали населени места в Карловско ще получат заявените средства в междуведомствената комисия за покриване на щетите от наводнението в през септември. Това ще се случи до края на годината. Бюджетът на комисията обаче е напълно недостатъчен за превенция на подобен тип бедствия.

Близо 10 млн. лв. са предвидени за наводнението в района на Карлово. Това коментира пред депутатите служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. До края на годината ще бъдат отпуснати още средства, които са покрият щетите от бедствието. Това ще се случи посредством междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане.

 

След като премина непосредствената опасност за живота на хората и бяха спасени над 20 души, се концентрирахме върху непосредствени действия по установяване на щетите, по разчистване, обезопасяване. Изработен е и план за действие – държавата да помогне с цялата налична сила, с която разполага, и той се изпълнява и до днес. На място все още е тежка техника и военнослужещи.

Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи

Вътрешният министър заяви, че има готовност за предоставяне и на допълнителни фургони за хората с пострадали имоти.

А от ДПС и ДБ попитаха какво се случва с дървения материал, който беше струпан и в последствие извозен от пострадалите райони.

 

Количеството дървесина е изключително голямо. То е описано и беше изработен план да бъде изнесено и раздадено на хората без да се плаща за него.

Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи

Относно превенцията на такъв вид бедствия, той заяви, че бюджетът на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане е крайно недостатъчен, за да се осъществи превенция.