Свят

Творба, вдъхновена от визита на Кадафи, спечели престижна награда

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Млади, талантливи, със съвременно светоусещане – това са отличителните черти на финалистите от третото издание на наградите MAXXI Bulgari. Партньорството между музей MAXXI, Италианския национален музей за съвременно изкуство и архитектура, и марката за бижута и луксозни стоки Bulgari Group има за цел да популяризира развитието на по-младите поколения художници.

Носител на голямата награда е Алесандра Ферини, италианска художничка, която живее в Лондон.Творбата „Кадафи в Рим: бележки за филм“ е видеоинсталация, фокусирана върху първото официално посещение на либийския лидер в Италия през 2009 г.

Бях заинтригувана от това как трите дни (от посещението на Кадафи) някак следват подобен модел на структура от три действия от драматурзите.През първия ден имахме нещо като подстрекателски инцидент – носенето от Кадафи на образа на Омар Ал Мухтар. Това нарушаваше атмосферата на приятелство. Вторият ден мина с много конфликтни точки, имаше много протести срещу визитата на либийския лидер. И третият ден трябваше да приключи с подписване на търговски, икономически сделки.

Алесандра Ферини, художник и визуален артист

През юни 2009 г либийският лидер Муамар Кадафи пристига на тридневна визита в Италия. На летището в Рим той носи на гърдите си образ на антиколониалния герой Омар ал-Мухтар, който бил екзекутиран от италианските колониални власти за водене на партизанска война срещу колонизацията през 20-те и 30-те години на XX век.

Снимката на гърдите на Кадафи предизвиква интереса на Ферини към медийното отразяване на събитието.

Творбите на тримата финалисти ще бъдат изложени до 22 ноември в музей MAXXI в Рим.