Икономика

Георги Ганев: Все още бюджетът е на излишък

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Към момента дори не е започнал да се натрупа дефицит. Все още за тази година бюджетът е на излишък. Дефицитът от 6.6% е един от възможните сценарии за планиране за следващата година.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът и бивш депутат от ДБ Георги Ганев.

Към момента няма никакви индикации за влизане в дългова спирала. В България като малка и лабилна във финансово отношение страна нещата могат да се влошат много бързо. Самото говорене за огромни дефицити догодина веднага прави финансовите пазари доста нервни.

 

По повод на инфлацията мисля, че пикът е достигнат, но спадът ще е бавен. Има още доста неща, които ще поддържат висока инфлацията.

Най-песимистичната прогноза е на БНБ, които прогнозират стагнация. Ако това бъде съчетано с двуцифрена инфлация ще влезем в стагфлация, когато цените растат, но реалното производство далеч не толкова. Ако европейската икономика влезе в рецесия, тогава може и българската да влезе, но тогава прогнозирам, че инфлацията ще спадне доста бързо.

Бих ограничил растежа на разходите в три посоки. Първо – социалните политики да преминат от принципа „от всички за всички“ към принципа „от данъкоплатеца към нуждаещите се“. Второ – ограничен ръст на разходите в публичния сектор, включително за заплащане и компенсация на персонала. Като цяло да разтат по-бавно заплатите в публичния сектор, а ако едно министерство например си оптимизира състава, тогава да растат още повече. Трето – известно време, поне докато се изпълнят Маастрихтските критерии и сме в Еврозоната, да се ограничат капиталовите разходи, предвиден в бюджета.

Вижте цялото интервю във видеото.