Добро Утро, Европа

Разширяването на Шенген: Чехия ще предложи гласуване за България и Румъния на 8 декември

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Чешкото председателство на Съвета на ЕС подготвя предложение, свързано с приемането на България и Румъния в Шенген. Очаква се въпросът да бъде обсъден на 8 декември, съобщиха от председателството.
За днес е насрочено заседание на работната група по Шенген в Съвета на ЕС, на което при закрити врата ще бъдат обсъдени докладите от извършената наскоро нова проверка в България и Румъния.

Проверката бе по искане на София и Букурещ, и в нея участваха представители на Европейската комисия и на страните от ЕС. Засега председателството не дава отговор на въпроси, свързани със съдържанието на докладите.

Разширяването на Шенген е ясна цел за председателството, Европейският съвет миналата седмица се споразумя приемането на България и Румъния да последва в най-близко бъдеще, допълва председателството. То уточнява, че се стреми изцяло да улесни и ускори този процес.

 

Благодаря ви за силната подкрепа за изцяло функциониращо шенгенско пространство и за свободно движение на хора и стоки. Ние имаме обща цел – силно и устойчиво шенгенско пространство без вътрешен контрол. Мнозина от вас говориха за приемането на Хърватия, Румъния и България в Шенген и аз съм напълно съгласна с вас, че това трябва да се случи.

Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи

Председателството поясни, че следващите стъпки са свързани с обсъждането на предложение за решение. Очаква се то да бъде подложено на гласуване на заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември, а за да бъде положително, трябва да бъде подкрепено единодушно.

По-рано този месец Европейската комисия и Европейският парламент отново призоваха двете страни да станат част от европейското пространство без гранични проверки. Двете институции отбелязаха, че България и Румъния изпълняват необходимите технически изисквания още от 2011 година.