Политика

Проф. Вили Лилков: Повечето партии нямат интерес да се състави правителство

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Първият ден на парламента беше доста неуспешен и послужи като недобра легитимация на новите герои. Този парламент няма да има дълъг живот.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria проф. Вили Лилков, един от създателите на СДС.

Очаквам до няколко месеца, след като гласуват бюджета да се тръгне на нови избори. Интересите на повечето партии не са да се състави правителство, защото ще бъдат понесени много негативи, а най-важни за тях са предстоящите местни избори догодина по това време.

 

Играта се оформя като „Черен Петър“ – губи този, при който остане Черния Петър, т.е. кой ще бъде обвинен, че няма да има управление.

Засега някои партии играят успешно тази игра, други не толкова. ГЕРБ играят добре за пред публиката, защото изглеждат диалогични и готови на компромиси в името на управлението. И БСП се включи в този тон с консенсусното предложение за избор на Вежди Рашидов за председател на парламента. Другите партии ми се струва, че все още не са влезли в играта. ДПС както винаги най-малко говорят, ориентират се в обстановката и винаги си играят своята игра.

Политиците трябва много добре да разберат знака, който им дават избирателите. Ниска избирателна активност – нямаме ви доверие. Второ – нови месии не очакваме – в парламента за първи път от 2001 г. няма нов месия. Партиите трябва да осмислят всичко, което се е случило, защото всички разговори на съдебна реформа доведоха до там да се говори кой да бъде шеф на КОНПИ и да сменим Гешев. Същностен разговор не се проведе. Съдебната реформа се сведе до това да махнем специализираните съдилища и нищо повече.

Проблемът е, че политическите елити не са разбрали. Тези, които седят малко в сянка.

Вижте интервюто във видеото.