Европа

Еврокомисията осъди унгарска кампания, представяща санкциите срещу Русия като бомби

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Унгарското правителство създаде кампания, която насърчава „национална консултация“ относно европейските санкции срещи Русия. В рекламната кампания наказателните мерки са изобразени като бомби, което провокира реакция от страна на Брюксел. 

Европейската комисия осъди като "неподходяща" кампания на Унгария. Билбордите внушават, че не руската инвазия в Украйна, а отговорът на Европа е отговорен за влошаващата се икономика на Унгария.

Това се случва, въпреки че премиерът Виктор Орбан подкрепи последните мерки на Брюксел срещу Москва. 

 

Би било добре да имаме честен разговор, ясен анализ какво сме постигнали с тези санкции. В момента европейската икономика е на колене, а войната в Украйна продължава стотици дни. Време е всички тук в Брюксел да се събудят. Не трябва да налагаме неуспешна политика на санкции, която е навредила само на Европа.

Петер Сиярто, министър на външните работи и търговията на Унгария

Отношенията между управляващата партия на Орбан Фидес и ЕС никога не са били гладки. Миналия месец Брюксел отне 7,5 милиарда евро финансиране за Унгария заради нарушаване на цитирам "основни ценности на ЕС".

Но докато руски ракети унищожават украински квартали и убиват десетки хиляди хора само на няколкостотин километра, мнозина смятат, че антибрюкселската кампания е извън границите.

 

Не като политик, а като човек, като майка, като родител смятам, че това е едно зло. Във време, когато малки деца, семейства, невинни хора умират от руските бомбардировки, да се започне такава кампания е просто подлост. Дори аз не очаквах такова нещо от “Фидес”.

Клара Добрев, евродепутат/Демократична коалиция

Санкциите на ЕС изискват одобрението на всички 27 държави-членки, което означава, че Будапеща е одобрила всеки пакет. Критиците на президента Орбан казват, че това е циничен опит да се гарантира, че ще продължат да получават средства от Брюксел.