Икономика

Световният икономически форум се завръща в Давос на живо

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
808X478 Cmsv2 Ca39ae2a 1444 5790 8217 Ccda5db545cf 6716104 Протест срещу Световния икономически форум. Снимка: Michael Buholzer / AP

Най-големите световни лидери в областта на политиката, гражданското общество, медиите и изкуството се събират в швейцарското планинско селище Давос за Световния икономически форум. След повече от две години заради пандемията, форумът се провежда на живо.  

Основателят на престижното събитие разказва, че той се провежда в най-значимия геополитически и геоикономически момент от създаването му - на фона на пандемия, която се случва веднъж на 100 години.

2 500 делегати ще се опитват да намерят решения на най-неотложните световни предизвикателства, като например войната в Украйна.

 

Макар че войната ще засенчи срещата, на форума ще има и дискусии за всичко - от изменението на климата до неравенството между половете, футбола и метавселената.

Клаус Шваб, основател на Световния икономически форум

Мотото на срещата тази година е "Историята в повратна точка: Правителствени политики и бизнес стратегии". На тазгодишната среща ще липсват някои от големите политици от миналото, включително китайският президент Си Дзинпин, който се включи на виртуалната версия през януари.