Общество

Инициатива: Изтриват надписите на омразата в София

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
9423125 Снимка: БГНЕС

София започна да почиства надписите на омразата в града. Началото на инициативата беше поставено пред храм "Света София".

А първото място с изтрити негативни послания е фасадата на "Художествената галерия". Предстои почистването и на още публични площи. През миналата година изтритите надписи на омразата се равняват на над 300 кв. м, а целта на общината е да не се допуска привизиви с непристойно съдържание да заемат място на знакови сгрди и къщи. Инициативата се провежда под надслов "Да изтрием омразата, да напишем обединени".

 

Днес искаме да дадем ясен знак, че София винаги е била град на толерантността и мъдростта. Днес се противопоставяме на проявите за език на омразата.

доц. д-р Александър Оскар при откриването на инициативата

Нашият град от хилядолетия е символ на толерантността. Намираме се неслучайно пред храма „Света София“, дал името на града ни, което значи "Премъдрост Божия", каза кметът Йорданка Фандъкова. По време на честването на 1700-годишнината от подписването на Едикта за толерантност е поставен знак в памет на предците ни, завещали да се борим срещу езика на омразата.