Европа

Петков пред „Ди Велт“: 20 процента от българите подкрепят Русия

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Romania Bulgaria 22119589132396 Кирил Петков Снимка: АР

20 процента от българите все още подкрепят страната агресор – Русия.
Това заяви в интервю за „Ди Велт“ българският премиер Кирил Петков. Той разказва пред немската медия как България е била инфилтрирана от Кремъл.

"Значителното мнозинство обаче е загрижено, тъй като войната е близо и хората смятат, че аз, с моята твърда позиция за Украйна, поемам голям риск. Т.е. сигурността е важна тема." Премиерът посочва, че има нужда от повече натовски войски на югоизточния фланг на Алианса и обяснява какъв вид военна помощ ще окаже България на Украйна - ремонтирайки военна техника.

„Те (Русия – бел. ред.) водят голяма битка, трябва да им се признае това. Имаше кибератаки срещу нашата пощенска служба, която не можеше да изплаща пенсии малко преди Великден. Електроснабдяването също бе атакувано. Мобилизираха всичките си сили. Например, изведнъж се появи някаква странна опозиция. Демонстрантите развяха руски знамена под прозореца на кабинета ми. Мислех, че дори ще влязат при мен. Русия има много така да се каже приятели и сътрудници тук. В руското посолство в София работеха 118 служители - в нашата малка страна. Сега намаляваме броя им, като някои бяха експулсирани по обвинения в шпионаж. А през април Русия ни спря газа, от който бяхме силно зависими”, заявява Петков.

„Не искаме да изчистим дома си заради Брюксел, самите ние желаем да живеем в чист дом. Не само ще изпълним изискванията на Брюксел, а ще ги надхвърлим. Но ако едновременно трябва да се борим срещу корупцията и срещу влиянието на Русия, имаме нужда от помощ”, подчертава министър-председателят на България.

 

Установихме, че две неща са свързани - борбата срещу корупцията и битката срещу зависимостта от Русия. Хората, които сутрин стават и искат да откраднат нещо от държавата ни, са същите, които правят бизнес с властите в Москва. Путин използва корупцията като външнополитически инструмент.

Кирил Петков, министър-председател

„Когато дойдох на власт и започнахме да разчистваме, открихме интересни неща. Съветничката на моя предшественик Бойко Борисов имаше нов джип в гаража си. Тя го караше, а той беше платен от фирмата строила газопровода „Турски поток”. За него са дадени 1,5 милиарда евро от парите на българските данъкоплатци, но той не доставя газ на България, служи основно на руските геополитически интереси, тъй като пренася газ, заобикаляйки Украйна през Турция, към Сърбия и Унгария. Мога да дам много такива примери. Нашата държавна газова компания бе решила преди встъпването ми в длъжност да се откаже от сключването на договор с Азербайджан, който да диверсифицира доставките. Вместо това отново трябваше да се разчита на „Газпром”, при това на много по-висока цена. Също така идентифицирахме сътрудници на нашето разузнаване, получавали пари от Русия”, обявява Петков.

 

Успяхме буквално за една нощ да станем независими. До юли ще обновим договора за доставки с Азербайджан, което ще задоволи една трета от потреблението. Наскоро бях във Вашингтон и договорих втечнен газ от САЩ. През лятото ще влезе в експлоатация нов тръбопровод от Гърция, по който ще текат доставки и за други страни от ЕС.

Кирил Петков, министър-председател

Той добавя, че „щом получаваме 95% от газа от други източници, ще сме дали своя дял в намаляването на изкопаемите енергоносители от Русия”.