Политика

Най-забавните моменти от вчерашния парламентарен ден

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Въпреки провала при избора на председател на 48-мото народно събрание, през деня в пленарната зала не липсваше настроение. Първото заседание по традиция откри най-възрастния депутат - Вежди Рашидов. 

„Има кворум, заседанието, а, момент (удря звънеца). Откривам първото заседание на 48-мото народно събрание.“ С тези думи най-възрастният народен представител Вежди Рашидов откри първия ден на парламента. Въпреки фалстарта за избор на председател, не липсваха грешки и смях в пленарната зала.

По време на първото гласуване за председател на парламента се получи объркване за това дали предложенията са приети или не.

 

Какво има? Така, какво да обявя, какво желаете? Е, прието е, вие виждате, че е прието. Що сте учудени, че не е прието? Добре, прието, минаваме към следващия кандидат. Приети са, прието е. Не е прието, добре. Поставям на гласуване кандидатурата на Росен Желязков. Абе, къде пише дали е прието или не е прието. Е, кво ме карат да казвам дали е прието.

Вежди Рашидов, ГЕРБ-СДС

Въпреки че нямаше мнозинство за председател на народното събрание, доайенът в пленарната зала остана с друго впечатление.

 

Колеги, спрямо резултатите от гласуването за председател на 48-мото народно събрание. Как, няма избор? Моля Ви за извинение, това е балотаж, няма избор, така ли? Таман щях да поздравя някой.

Вежди Рашидов, ГЕРБ-СДС

След поредното безрезултатно гласуване Вежди Рашидов обяви: „Къде дойдохте с толкоз омраза, къде се родихте с такава омраза. Бе седнете кат хора, вижте тоя народ, ше има ли хляб или няма да има. Моля ви, разберете се кат държавни мъже, бе, ма пълен майтап е отвънка кат ва слушат, уважаеми колеги! Ако така ми карате 4 дена, аз не съм кат вас свободен човек“, ядоса се най-възрастният депутат, на който се падна задачата да води първото заседание на 48-ото НС, но се оказа, че ще води и второто, защото депутатите не можаха да изберат свой председател. Още в началото на вчерашното заседание той, призова колегите си: „Моля Ви колеги, мислете.“