Политика

Анализатори: Станахме свидетели на политически инат

От Марина Матева Марина Матева Водещ
Global_And
Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

След като стана ясно, че в първия парламентарен ден не успяха да излъчат председател на 48-ото Народно събрание, в студиото на Euronews Bulgaria коментираха социологът Елена Дариева и политологът Атанас Радев. Двамата бяха на мнение, че народните представители днес са проявили политически инат.

„Отново прибягнахме до технически процедури, спряхме часовника, тъй като по Конституция на първото заседание на новосформираното Народно събрание, освен че депутатите полагат клетва, трябваше да бъде избран и председател“, посочи Дариева.

 

В един силно фрагментиран парламент ние станахме свидетели на една изключително тежка конфронтация на водещите две политически сили, които така и не съумяха да излъчат лидерство. И станахме свидетели на нещо, което мога да определя като „тежък политически инат“. Което, резонно, предизвика и силно възмущение. Масово хората реагираха с възмущение на това, което виждат от залата.

Елена Дариева, социолог

„Ние в тази конфронтация се намираме от 2020 година – и започвайки с протестите, впоследствие и 45-ия, 56-ия и 47-ия парламенти. Не бих могъл да дам рецепта за това как може да се разреши тази ситуация, но поведението на политическите представители при откриването и техните речи даваха една надежда. В голяма част от речите се съдържаше „консенсус“, „диалог“, „разговори“ и т.н. И когато вече настъпи въпроса, когато трябва да се вземат решенията и именно трябва да настъпи този разговор, това отсъстваше“, отбеляза Радев.

 

Въпросните номинации и този инат, за който аз мога да се съглася, всъщност взривиха Народното събрание още първия ден. Ние виждаме по заявките, че това е мъртвороден парламент. Това означава, че ние имаме някакъв много сериозен проблем, който аз бих го изтълкувал малко по-положително като една голяма политическа академия – и за политиците, и за нас като общество.

Атанас Радев, политолог

Целия разговор вижте във видеото.