Euronews Сега

Борислав Цеков за сцените в парламента: Триумф на политическата партизанщина

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

„Това е триумф на политическата партизанщина. Жалко е да се каже, но нарушаването на една безспорна до този момент конституционна традиция, а именно да се излъчи председател на парламента от първата политическа сила, която и да е тя, доведе до тази срамна сцена.“ Така в изнесеното студио на Euronews Bulgaria конституционалистът Борислав Цеков коментира неуспешните до момента опити за излъчване на председател на 48-ото Народно събрание.

 

Как може да се излезе? Първо, това, което трябва да е ясно е, че не може с такива процедурни пречки да бъде блокирано функционирането на Народното събрание. Има един висш държавен принцип, заложен и в нашата Конституция – на непрекъсваемост на държавното управление. При парламентарния модел, какъвто е нашия, това важи с особена сила за Народното събрание. И даже Ви давам пример за една крайност, за една крайна хипотеза, която потвърждава този принцип. Според нашата Конституция, Народното събрание, дори когато вече е разпуснато, прекратени са му правомощията, ако се обяви война, военно или друго извънредно положение, образно казано се възкресява и започва да работи отново без избори, докато не отпадне това положение. Това е непрекъсваемостта на държавното, в случая на парламентарното управление.

"Това, че днес, или утре не успеят да изберат председател на парламента, в никакъв случай не означава, че успоредно с това и независимо от тази процедура, не могат да текат всички останали процедури по конституиране на парламент, избиране на комисиите, нов правилник... И също, абсолютно независимата от тези процедури конституционна процедура по чл. 99 за връчване на правителство", разясни Цеков.

"А какво трябва да направят, за да се изпълни конституционното изискване в първото заседание? Знаете, че и у нас, а и в чужбина, се прилага една традиционна техника в такива случаи – т. нар. „спиране на часовника“, което символично запазва едно заседание, независимо колко време продължи то. Това би могло да се направи, но всичко е въпрос и на здрав разум, и на политически консултации между партиите" предложи конституционалистът.

Какво още каза той - вижте във видеото.