Политика

Плевнелиев: Апелът на Петков за свикване на КСНС оставя впечатление, че крие нещо

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9303327 Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.) Снимка: БГНЕС

Министър-председателят по никакъв начин не може да диктува на президента кога и как да свиква КСНС. Считам този апел на премиера Петков към Радев за доста проблематичен и е политическа грешка. Този апел оставя у българския народ впечатление, че министър-председателя нещо крие, нещо не доизказва, и прехвърля отговорността върху КСНС.

Това каза в интервю за БГНЕС Росен Плевнелиев, президент на Р България в периода 2012 – 2017 г. по повод искането на премиера Кирил Петков президентът Радев да свика КСНС по македонския въпрос.

 

За мен е странно – съвсем наскоро имаше КСНС именно по тази тема, и ако има някаква промяна в обстоятелствата, то е най-добре премиерът да изясни пред обществото – само преди два дни той имаше обръщение към нацията – какво точно се е променило.

Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.)

Ако премиерът е водил преговори, поемал е ангажименти, преценил е че е добре за България, може спокойно в Народното събрание, където е и мястото, в Комисията по външна политика на парламента, да изясни своите аргументи в рамките на своите коалиционни партньори, и да вземе каквото и да е решение. Защото КСНС е съвещателен орган – той по никакъв начин не може да диктува, той може да съветва, допълни Плевнелиев.

 

Считам, че това, което Петков прави, е огромна политическа грешка.

 

Но също така считам, че сега е необходимо България и Република Северна Македония заедно да изковат решение на проблема – колкото повече се бавим, толкова повече е зле и за тях, и за нас. И още нещо: целта на българският народ и на народа на РСМ като два братски народа би следвало да е да се намери решение, защото затъваме в противопоставяне, омраза и популизъм, и всичко това, което се случва, в никакъв случай не е в интерес на българския народ.

Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.)

Какво би могло да бъде решението според мен: логично, прозрачно и ясно: така, както го направиха нашите гръцки съседи, нищо по-различно от това, каза Плевнелиев.

 

На въпрос откъде идва „външният натиск, на който България няма да се поддаде“, както съобщи преди дни премиерът Петков, Плевнелиев коментира, че е ясно откъде е този натиск, въпреки че Петков не го казва конкретно: „Министър-председателят може просто да посочи откъде идва този натиск: както от правителството на САЩ, така и от ЕС, и от ЕК, и всички държави в ЕС, като почнете от Германия и Франция, и стигнете до най-малките“.

Проблемът е, че България, докато е сама, РСМ е преценила, че няма да извърши необходимите реформи и решения за добросъседство, и това създава сериозен проблем на българската дипломация, тъй като всички са на страната на РСМ и срещу нас.

 

Затова моят апел – и към правителството в РСМ е, че без реформи с конкретни резултати в добросъседството като премахване на езика на омразата и спазването на правата на гражданите, нищо няма да стане. И това че те вече трета година отлагат тези реформи и решения, не помага по никакъв начин.

Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.)

Какво е решението според мен: решението е това, което направиха нашите гръцки партньори и съседи: успяха да си решат проблема по един устойчив начин. Няма друго решение вече за България, и реално то може да се направи в следващите две седмици: да се постигне правно обвързващо споразумение, валидно и задължително и за двете държави, в което да се фиксират техните ангажименти – както го направиха гърците. И да се вдигне тази блокада. Колкото по-дълго продължава тя, толкова по-зле за България – толкова повече популизъм в България, толкова повече криво разбран национализъм в България, толкова повече изолация, а оттам – и бедност, допълни Плевнелиев.