Euronews Сега

Изпитание за Макрон: Франция е изправена пред масова национална стачка в ключови сектори

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Профсъюзите във Франция призоваха за общонационална стачка с искане за по-високи заплати във всички сектори. Какви са залозите и очакванията, разказва журналистът на Euronews Анелиз Боржес от Париж.

 

Очаква се няколко сектора на икономиката да бъдат сериозно засегнати, включително общественият транспорт, образованието и дори здравеопазването. Ръководството на профсъюза обяви седмица на стачки, която ще се помни дълго. Седмица, която започна с марш на демонстранти по улиците в неделя, за да осъдят високите разходи за живот във Франция и това, което те наричат "климатично бездействие" на френското правителство. Това допринесе за допълнително напрежение в страната - то беше най-осезаемо при стачката на работниците от рафинерията.

Анелиз Боржес, репортер Euronews

Служителите на френските железници обявиха намерението си да се присъединят към стачките, а това ще доведе до "сериозни смущения" в движението на влаковете, като в някои региони ще бъде засегнат "всеки втори влак". Много учители, ученици и други служители в образованието също поискаха увеличение на заплатите в условията на глобална инфлация. Профсъюзът на здравния сектор също призова около 200 000 работници в частни клиники и старчески домове да стачкуват "за преговори за нова класификация и достойно заплащане".

 

Служителите стачкуват вече три седмици. Това доведе до голямо разочарование сред шофьорите, които трябва да заредят резервоарите си, дори тук, във френската столица. Френското правителство нарече стачката "неприемлива" и "незаконна", след като беше постигнато предварително споразумение между синдикатите и компаниите. Но служителите искат да продължат стачката си. Така че нещата остават напрегнати. Генералната стачка се разглежда като първото голямо изпитание за втория мандат на Еманюел Макрон. Той обеща да осъществи някои от амбициозните си реформи, сред които и преразглеждане на пенсионната система.

Анелиз Боржес, репортер Euronews

Френските граждани и работници, синдикалните лидери, както и членовете на правителството на Еманюел Макрон, се подготвят за сериозни изпитания. А това може да доведе до трудности през следващите няколко седмици, а може би дори месеци.