Свят

Проф. Чуков: Лансира се сценарий за отделяне на Кюрдистан от Иран

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Загиналите при протестите в Иран вече минаха 200. Това е приблизителната бройка, но всеки ден има увеличаване.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria арабистът проф. Владимир Чуков.

Това е най-значимото събитие след 2009 г. когато беше зелената революция. Вече мина повече от месец и виждаме, че не отслабват протестите. Включват се различни обществени прослойки, но авангардът са младите хора – основно жените, студентите, учениците от горните класове. Днес разбрах, че за пръв път революционната гвардия, която е тежката артилерия и до този момент не се включваше, от вчера започна военни учения. Нещо, което очевидно е симптом, че не са доволни от начина, по който се развиват събитията.

 

Две седмици след като започнаха събитията имаше един лозунг „Това е началото на края“. Разликата с това, което се случи през 1979 г. е, че цялата нефтопреработвателна промишленост, която е собственост на революционната гвардия и е стратегическа за тази държава, тогава обърна баланса във вреда на шаха. Сега на този етап обаче нямаме такива белези.

Това, което се говори е по-скоро югославският сценарий. Лансира се един термин - „сиритизиране“ на Иран. Тоест Кюрдистан в Иран да стане както е Кюрдистан в Сирия. Интересното е, че революционната гвардия струпаха войски точно на ирако-иранската граница – там където са ръководствата на иранските кюрдски партии.

Не толкова Иран е добре във военно отношение, а по-скоро Русия е зле, каза Чуков по повод на иранските дронове. Тяхното предимство е, че са много евтини, те струват само 20 000 долара. Вчера са свалени 85% от изстреляните ирански дронове, които са изстреляни от Беларус. Огромната част са свалени с „Калашников“. Това, което се говори обаче е, че Иран ще достави балистични ракети земя-земя. Това предизвика невероятна реакция на европейците, защото е нарушаване на резолюция 2231.

Вижте цялото интервю във видеото.