Свят

Иранските дронове: ЕС обмисля санкции срещу Иран, ако дава безпилотни апарати на Русия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

ЕС може да наложи нови санкции срещу Иран, ако намери доказателства за участието на Техеран във войната в Украйна, съобщиха дипломати. Ще бъдат търсени конкретни примери за изпращането на ирански дронове към Москва, стана ясно преди срещата на европейските външни министри в Люксембург. Първият дипломат на Украйна Дмитро Кулеба призова за още мерки, заради безпилотните самолети, които удрят Киев.  

Европейският съюз търси конкретни доказателства за участие на Иран във войната на Русия срещу Украйна, заяви върховният представител по въпросите на външната политика на блока Жозеп Борел.
Украйна съобщава за поредица от руски атаки с ирански дронове Shahed-136 през последните седмици. Иран отрича да е доставял дроновете на Русия, а Кремъл до момента не е коментирал въпроса.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който също участва на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург призова Европейския съюз да наложи санкции на Иран за това, че е снабдил Русия с безпилотни самолети, използвани при атаките срещу Киев.

 

Днес за първи път в историята на украинско-иранските отношения призовах за санкции срещу Иран. Както казах, търпението ни се изчерпа. От много дълго време чуваме различни обяснения и аргументи, но не можеш да скриеш истината. Ето защо дойде време да приложим санкции срещу Иран заради доставките на оръжия за Руската федерация. Ако бъдат приложени, тези санкции трябва да бъдат сигнал и за други държави, към които Русия в момента се обръща за военна помощ.

Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна

Дроновете са снабдени с мощни експлозиви и могат да се задържат над целите, преди да се взрат в тях. Те могат да бъдат изстрелвани един след друг.

Евросъюзът може да включи в черния списък някои официални лица, ако се докаже изпращането на безпилотни летателни апарати на Русия. Това, което можем да видим сега са ирански дронове, които очевидно се използват за атака в центъра на Киев, това е жестокост, каза външният министър на Дания Йепе Кофод.

Франция и Германия, двете страни по ядрената сделка с Иран от 2015 г., ясно дадоха да се разбере, че смятат, че са необходими нови санкции във връзка с дроновете, използвани от Русия, като се има предвид, че подобни трансфери нарушават резолюция на Съвета за сигурност на ООН.