Euronews Primetime

Съветът на ЕС одобри нова военна и финансова помощ за Украйна в размер на 500 млн. евро

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Съветът на ЕС съобщи, че е приел днес две решения, посветени на подкрепата за отбраната на Украйна срещу руската инвазия. С първото решение се създава мисия за обучение на украински военни в Европа. А с второто се отпускат допълнителни половин милиард евро за въоръжаването на украинските сили.

Съветът на ЕС постигна съгласие за отпускане на още финансова средства като помощ за Украйна, както и военно обучение.

Ще бъде отпусната допълнителна помощ за Украинските власти в размер на 500 млн. евро. Те ще бъдат насочени към подкрепа на способностите и устойчивостта на украинските въоръжени сили.

От тях 490 млн. евро са предвидени за военно оборудване, което да осигури оръжия за отбранителна цел, а останалата част ще покрие доставките на лични предпазни средства, комплекти за първа помощ и гориво. Това е шести транш, който ЕС отпуска на Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира. С него общата помощ достига 3 млрд. и 100 милиона евро. 

 

Тази война продължава да предизвиква шок по целия свят. Русия е все по-изолирана, както видяхме при гласуването на ООН. От морална, политическа и дори военна гледна точка Русия губи тази война. Затова трябва да продължим да подкрепяме Украйна.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС

Тази сутрин отново видяхме Киев под руска атака. Ето защо е много важно да реагираме решително от страна на Евросъюза. За мен е много важно да създадем мисия за военно обучение в Украйна, а също така да отпуснем повече пари за снабдяване на Киев с оръжия. И не на последно място и с оръжейна система, която да може да защитава от тези атаки, които виждаме в момента.

Йепе Кофод, министър на външните работи на Дания

Европейският съвет даде също зелена светлина за мисия за военна помощ, която ще подобри военния капацитет на въоръжените сили на Украйна.

Новата обучителна мисия цели подобряване на отбранителните способности на украинските сили, както и съгласуването на оказваната европейска помощ. Мисията ще работи в ЕС, а командването й ще бъде в Брюксел. Първоначално се предвижда мисията да продължи две години и да разполага с бюджет от близо 107 милиона евро.

Целта е да бъдат обучени около 15 000 украински военнослужещи, главно в Полша и Германия. Мисията ще започне да функционира до средата на ноември.

Няколко държави от ЕС и НАТО вече обучават въоръжените сили на Украйна на двустранна основа.
Решенията бяха взети почти 8 месеца след като Русия започна инвазията си в Украйна.