Европа

Ожесточени сражения в Донбас. Русия изпрати 9000 военни в Беларус

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Продължават боевете в източните градове Бахмут и Соледар. Тази сутрин експлозии разтърсиха столицата Киев. На този фон стана ясно, че Русия е изпратила 9000 военни в Беларус, като част от обявената по-рано съвместна войскова групировка на Москва и Минск. А говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, обяви, че с помощта си за Украйна НАТО „фактически“ е част от войната.

Киев обвини руската армия за още атаки срещу цивилни обекти. От украинското президентство съобщиха за ранени в град Никопол, който е бил поразен от повече от 30 снаряда. Нанесени са щети на десетки къщи. От украинската армия заявиха, че са свалили 11 ирански дрона камикадзе. Съобщава се за взривове в Одеска област и повредена инфраструктура след обстрел в Николаев.

В свое обръщение Володимир Зеленски обяви, че няма големи промени на фронтовата линия през последното денонощие. По думите му тежките боеве продължават в Бахмут и Соледар.

Заради руския ракетен терор в някои градове и области на Украйна се налага ограничаване на подаването на електроенергия, за да работи системата стабилно. Такива спирания може да бъдат избегнати, ако всички ние в Украйна преосмислим потреблението си в пиковите часове.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украинският президент подчерта и укрепването на отношенията със Саудитска Арабия, която по-рано обяви отпускането на 400 млн. долара хуманитарна помощ за Киев. Освен това от Рияд казаха, че са „изумени от фалшивите обвинения“, че подкрепят Москва във войната.

От украинската армия заявиха, че руснаците са започнали евакуацията на създадените от тях „държавни институции” от Херсонска област в анексирания Крим.

Руски медии показаха кадри от Белгородска област, на които се твърди, че се виждат последиците от украинско нападение, след като по-рано се съобщаваше за чути експлозии. Агенция „Новости“ цитира данни, според които Русия е свалила повече от 10 украински ракети в областта.
Междувременно от военното министерство на страната съобщиха, че 9000 руски военни са пристигнали в Беларус, като част от обявената по-рано съвместна войскова групировка на Москва и Минск.

От ведомството заявиха още, че през последното денонощие руснаците са отблъснали украинските сили при нападения в Харковска и Херсонска области.

В интервю за агенция „Интерфакс“ говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, обяви, че Русия се придържа към военните си цели в Украйна въпреки подкрепата за Киев от Запада. По думите му НАТО вече „фактически“ е част от войната.