Култура

Теодора Димова пред Euronews Bulgaria: Разпокъсани сме много повече, отколкото преди 1989-а

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Първите по рода си награди за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ бяха връчени преди дни от български интелектуалци, артисти, писатели. Част от организационния комитет, учредил наградата, е писателят Теодора Димова.  По думите ѝ общата картина е много тягостна и печална, разпокъсани сме много повече, отколкото бяхме преди 1989-а. Това заяви тя в специално интервю за Euronews Bulgaria.

 

Това е една инициатива на президента (1997-2002 – бел. Ред.) Петър Стоянов. В началото на лятото беше сформиран широк граждански форум, който да подкрепя тези награди. Бяха направени номинации и бяха определени носителите на наградите. Отвъд фактите има нещо, което пронизва сърцето ни, изпълва очите ни със сълзи на благодарност. И това е, че общата картина, в която ние живеем в момента, е много тягостна и много печална. Ние сме разпокъсани много повече, отколкото бяхме след 1989 година. В обществото ни царува озлобление, ожесточение, омраза, агресия. Ние се разделяме по всякакъв повод, все повече и все повече.

„Почти 250 дни след началото на войната ние не можем да си дадем обяснение, защото тя е извън разума, извън логиката“, твърди Димова.

„Ние сме стреснати, всеки един от нас – първите 3-4 месеца ние бяхме блокирани психически от тази война. Колкото и да звучи цинично, вече не сме така стресирани от тази нечовешка агресия“, споделя тя..

„Даренията, които в началото са били много, сега като че ли са започнали да секват, и всички – организатори, наградени, номинирани – алармираха за това. Нека тези дарения да не секват, защото сега ще бъде много по-трудно и от преди“, призовава писателят.

„Тази книга се надявам до половин година да е готова. Непрекъснато се появяват нови неща, които ми се иска да доработвам. Колкото повече човек се отдалечава от една книга, толкова по-ясно вижда нейните недостатъци. Това е един безкраен процес, на който в един момент трябва да се сложи край“, така тя отговори на въпроса кога ще излезе нейната книга „Не ви познавам“ – продължението на романа „Поразените“.


Цялото интервю вижте във видеото.