Политика

Румен Гечев, БСП: Оръжията за Украйна само ще удължат агонията им

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Нашите разговори за съставяне на правителство ще започнат от партията на промяната – втория мандат. След това ще видим кой ще бъде третият – „Възраждане“, БСП или „Български възход“ – каквото реши президентът.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria проф. Румен Гечев от БСП.

По-голямата част от българите искат да има правителство, тъй като провеждането на избори към края на зимата е неприемливо и второ това ще задълбочи икономическите проблеми и рецесията в България. И трето тези избори едва ли ще променят нещо, възможно е даже избирателната активност да е по-ниска.

 

Ние сме с нагласата да има правителство, ако се постигне консенсус, отстъпки по ключови за страната приоритети, най-вече решаването на социално-икономическите проблеми. И второ – нашите опасения са, че по-големи различия сме имали с бившите си партньори по отношение на външната политика, но ако там се появи по-голяма смиреност и повече разум по отношение на ролята на малка България в ЕС.

Позицията на БСП е категорична, че ние по никакъв начин няма да гласуваме изпращане на оръжия в Украйна, тъй като това само ще удължи агонията в Украйна и ще налеем масло в огъня „НАТО-Русия“. В Украйна се водят военните действия, но конфликтът не е само между Украйна и Русия, а между всички държави в НАТО и Русия. Ние като съвестен член на НАТО трябва да изпълняваме всичките си ангажименти, но свързани с договора на НАТО, който е отбранителен съюз.

Това с хакерската атака е развеселяващо. Хакерските атаки трябва да бъдат наказвани, защото това е нарушение на определени правила и закони. Не виждам какво произлиза от тези атаки.

 

БСП ще настоява да се запази социално-икономическият щит за бедните домакинства и българския бизнес. Политиката на таван на определени ключови стоки и цени.

Ще има дискусия около въпроса как да бъде финансиран бюджетният дефицит. Цяла Европа и България няма как да не бъде в бюджетен дефицит, тъй като той е постоянен феномен даже и в условия на икономически подем. Въпросът е какъв е размерът на дефицита. И това финансиране дали ще бъде от подобряване на дисциплината и увеличение на бюджетните приходи, промяна в данъчната система, увеличение на външния дълг или комбинация от трите. Тук ще бъде развръзката в разговорите между политическите сили.

Вижте цялото интервю във видеото.