Европа

Кипър на трето място в Европа по най-скъп ток за бита

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Високите разходи за живот и енергия причиняват големи проблеми на бизнеса и семействата в Кипър. Според Евростат, страната е на трето място по най-скъпа електроенергия за бита след Франция и Косово.

Сметките за ток в островната държава се повишиха със стряскащите 60% в сравнение с миналата година. В резултат на това някои фирми са на ръба на оцеляването.

Разходите за живот в Република Кипър са се увеличили повече от два пъти за една година. Гражданите на островната държава изпитват притеснения за сметките за електроенергия, както и дали ще могат да си позволят някои по-скъпи стоки.

За съжаление, започна война и тя доведе до значителни проблеми. На първо място, огромно увеличение на цените на горивата и електроенергията. Разходите за енергия са непоносими. Има ужасни дефицити във всеки сектор.

Панайотис Теофанидис, оптик

Кипърското правителство обяви пакет за подкрепа от 350 милиона евро с цел смекчаване на ефектите от енергийната криза и поскъпването на живота.

Дори и при тази помощ, някои малки предприятия са изправени пред сериозни предизвикателства. Савас Олимпиос продава сладолед в центъра на Никозия. Признава, че му е много трудно.

В Кипър имаме плашещо увеличение на цените на електроенергията. За последните два месеца този магазин от 27 кв. м е платил сметка от 3260 евро! Нашият бизнес е намалял с 30% от 2019 г, която беше най-добрата ни година преди избухването на пандемията от COVID.

Савас Олимпиос, продавач на сладолед  

Както в цяла Европа, гражданите на Кипър са загрижени за инфлацията, високите разходи за живот и за енергия. Правителството предприе мерки за подкрепа. Мнозина обаче се опасяват, че дори краят на войната в Украйна няма да доведе до намаляване на цените на горивата и хранителните стоки.

За Euronews oт Никозия, Кипър – Апостолос Стайкос.