Европа

Протестите в Иран навлязоха в петата си седмица

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Протестиращите в Иран засилиха антиправителствените демонстрации по главни улици и в университети през уикенда. По време на своите шествия в цялата страна хората скандират "Долу диктатора!" и "Жена, живот, свобода".

Успоредно с протестите обаче продължават и репресиите от властите. Във видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как членове на иранска паравоенна група, облечени в цивилни дрехи, принуждават жена да влезе в кола и стрелят във въздуха по време на демонстрация.

Междувременно в Еквадор ирански граждани излязоха на протест в знак на солидарност с протестиращите в родната им страна.

Протестираме не само срещу хиджаба, но и защото от 44 години правителството ни отнема свободата и нормалния живот. Можете ли да повярвате, че само за 12 дни убиха 56 беззащитни хора, които просто искат основните си права?

Рамина Моалемзадех, иранска гражданка в Еквадор

На фона на протестите - пожар избухна в затвор в Техеран, в който присъдите си излежават политически затворници и журналисти. Иранските власти посочват, че до инцидента се е стигнало заради бой между затворници. Според очевидци от сградата се е чула стрелба.

Масовите протести в Иран започнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини в средата на септември. Според правозащитни организации над 200 души са загубили живота си от началото на демонстрациите. По-рано иранските власти определиха размириците като предполагаем заговор от Запада.