Общество

Валентин Радев: Хакерската атака от Русия е посягане на националната сигурност на България

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Тази хакерска атака е опасна, защото се атакуват президентската и други български институции. Това е посягане към сигурността на държавата. Днес правят това, утре могат да посегнат към банка или нещо друго. Това е пряко свързано с националната сигурност и е добре, че Софийска градска прокуратура са се самосезирали.

Така коментира в ефира на Euronews Bulgaria бившият вътрешен министър Валентин Радев хакерската атака в събота от Русия срещу интернет страниците на редица български институции.

Радев посочи, че съществува европейска агенция за киберсигурност, която подпомага защитата в киберпространството на всички държави и която е стандартизирала защитни средства.

Според бившия вътрешен министър е абсолютно недопустимо забъркването на името на България във взрива на Кримския мост. По думите му по този начин страната ни фактически бива обвинявана в съучастие на териростичен акт.

„Това съоръжение е част от логическа верига на южния фланг на Руската федерация, която води война там. Не можем да кажем че е терористичен акт, защото това е планирана и политически мотивирана атака срещу цивилни обекти. Къде има цивилен обект в случая“, отбеляза Радев и допълни, че България е била длъжна да реагира и отрече обвиненията за съучастие.

„Според мен реакцията на правителството беше навременна и точна“, категоричен е бившият вътрешен министър.

По думите му е несериозно при наличието на толкова много защити камионът с взрива да бъде пропуснат да мине по моста.

„Още тук се вижда, че това е съшито с бели конци, за да забърка една натовска държава като България в терористичен акт“, каза Радев и предположи, че може да е имало заложени взривове в колоните на моста.

Според него причината България да не доставя официално въоръжена помощ на Украйна е това, че не е направена лустрация, както и липсата на лидерство.

Целия разговор вижте във видеото.