Свят

Конгресмени заставиха Тръмп да даде показания за насилието край Капитолия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Комисията в Камарата на представителите на САЩ, разследваща нападението срещу Капитолия от 6 януари 2021 г., изпрати призовка на Доналд Тръмп да даде показания за станалото в този ден.

Няколко души загинаха и над 140 полицаи бяха ранени при атаката, извършена от привържениците на Тръмп в деня, в който Конгресът утвърди резултатите от изборите от 2020 г., спечелени от Джо Байдън.

Седемте демократи и двамата републиканци в комисията гласуваха единодушно за това бившият президент на САЩ да бъде заставен да се яви.

Това е въпрос на отговорност пред американския народ. Тръмп трябва да отговори за действията си. Той трябва да отговори пред гражданите и пред всички онези полицейски служители, които залагат живота си, за да защитават нашата демокрация. Той е отговорен пред милионите американци, чиито гласове презрително отрича и потъпква, за да остане на власт.

Бени Томпсън, председател на Комисията за разследване от Демократическата партия

В продължение на два часа преди вота членовете на комисията  представиха документи и записани свидетелски показания, че Тръмп предварително е планирал да отрече загубата си на изборите през 2020 г.. Както и че не е призовал хилядите си привърженици, щурмували сградата на Конгреса, да се разотидат. Друго обвинение е, че Тръмп упорито е изказвал невярното твърдение, че победата на изборите му е била отнета неправомерно.

Ако не изпълни призовката, Тръмп може да влезе в затвора за срок от 1 до 12 месеца, отбеляза Ройтерс.

Последва отговор от страна на Тръмп, който в социалните медии нападна анкетната комисия и заяви, че няма да отговори на нареждането ѝ да даде показания. Бившият президент на САЩ нарече комисията "фиаско" и заяви, че всичко, което тя прави, е да разделя страната.

Това беше и последното заседание на Комисията преди междинните избори за Конгрес през ноември.