Европа

Служители на Фронтекс са прикривали инциденти с мигранти на границата между Гърция и Турция

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Служителите на Фронтекс са участвали в прикриването на инциденти в нарушение на „основните права“ на хората на границата между Гърция и Турция. Това сочи доклад на службата на Евросъюза за борба с измамите ОЛАФ, за участие на граничната агенция в незаконното изтласкване на мигранти от Гърция към Турция.

В него подробно се описва как твърденията и доказателствата за връщане са били обработвани неправилно, като често не са били докладвани или разследвани в съответствие със собствените разпоредби на Фронтекс.

Имената на замесените длъжностни лица са заличени от публичния текст.

Следователите на ОЛАФ получиха информация от открити източници, медийни доклади и документи от Фронтекс и Европейската комисия. Освен това те разпитаха 20 свидетели, за да проучат твърденията за евентуално участие или прикриване на незаконно връщане на средства, от една страна, и за неправомерно поведение или нередности, от друга.

Насилственото връщане на хора, без да се взема предвид правото им да търсят убежище или други форми на закрила, е нарушение както на международното право, така и на правото на Европейския съюз.

Изпълнителният директор на агенцията Фабрис Легери подаде оставка през април, малко след приключването на разследванията на OLAF и под тежестта на съобщенията, че агенцията е участвала в репатрирането.

Преди дни на среща на министрите от Испания, Гърция, Италия, Малта и Кипър, беше потвърдено, че Фронтекс трябва да работи вътре в страните, за да спре трафикантите да застрашават живота на мигрантите, като ги изпращат в Европа с рисковани лодки.

Когато границите са добре защитени и добре наблюдавани, загубите на човешки живот намаляват значително. Затова трябва да се съсредоточим върху това Фронтекс да разполага с повече средства, за да може да работи и извън териториалните води на Евросъюза. Винаги сме били на позицията, че трябва да сключваме такъв вид двустранни споразумения. В правилна посока е да работим с транзитните държави, за да предотвратим тръгването на плавателни съдове от техните брегове към Европейския съюз. И именно Фронтекс трябва да играе тази роля.

Нотис Митарачи, министър на миграцията в Гърция

И гръцките власти, и Фронтекс досега отричат да са извършили нарушения. Докладът на ОЛАФ обаче повдига въпроса дали агенцията ще продължи дейността си в Гърция, тъй като според правилника на Фронтекс нейният изпълнителен директор трябва да спре или прекрати дейността ѝ, ако установи „сериозни или потенциално постоянни нарушения на основните права или на задълженията за международна защита“.