Общество

Мигрантският натиск: Разказ от първо лице

От Euronews България Euronews България

Сега към една друга тема - за безпрецедентния мигрантски натиск по българо-турската граница. Срокът на обявеното частично бедствено положение в областите Бургас, Ямбол и Хасково беше удължен до 23 октомври, а повод за това са административните уредби и нуждата от спешен ремонт на горските пътища, които затрудняват граничните полицаи. Нелегално преминалите границата са хиляди, а ситуацията според жители на граничните селища е невиждан досега. Вижте повече в следващия репортаж на кореспондента ни за Бургас Елена Танева.

Безпрецедентният мигрантски натиск се отразява на капацитета на ареста в бургаския затвор, който  към този момент е изчерпан, въпреки, че на скоро е бил разширен. Според официални данни от Окръжната прокуратура в Бургас, към момента в ареста с мярка за неотклонение „задържане под стража” за повече от 72 часа са над 50 трафиканти. Като каналджиите са все повече чужди граждани - украинци, грузинци, северно македонци, турци и дори французи.

 



За последните седмици ние имаме между минимум три до пет групи ежедневно, което значително натоварва работата на окръжна прокуратура Бургас, но това са факти и обстоятелства с които ние трябва да се справим и нямаме избор тъй като наказателната репресия трябва да бъде налице. Все повече извършителите на този вид престъпления са чужди граждани, които съответно не спазват и не зачитат законите в родината. намират като най-лесен начин да набират финансови средства за достъп до финанси именно този вид престъпления тъй като са им обещавани различни суми за превоз на мигранти от точка до точка.

Мария Маркова - прокурор

Все повече мигранти има и в регион Малко Търново и граничните села, където хората вече ги срещат през целия ден.

 

Всеки ден бежанци, афганистанци, сирийци, мароканци. В последно време мароканци, от къде дойдоха тези мароканци, Не са агресивни, само искат такси за превоз да отиде до Бургас. На джиесемите сме виждали как е пътя през къде трябва да минат, през Бяла вода, Бургас, София.

Мария Кехайова - кмет на с. Бяла вода

Макар и по-рядко в региона идвали и каналджии. Местните знаят, че обикновено те имат големи коли и бусове за да извозят мигрантите. Предлагали на хора с по-нисък социален статус да извършват превоза, но местните жители се страхували от този бизнес.

 

Каналджии? Каналджии виждам да. - Какви пари ти предлагат и съгласяваш ли се? - А, как ще се съгласявам, не ги взимам парите аз. - Страх ли те е? - Страх ме е.

Димитър Господинов

Такова чудо не съм видял никога, ама никога. От тука им е пътя. Ние понеже като ходим на лов тук надолу има на река Младежка и тия там спят до реката, до водата. Днес тези дето дойдоха гладни, горките. Купиха си хляб, защото тук ни носят хляба с едно микробусче, купиха си хляб и един козунак. Обаче ние ги затаковахме да могат да дойдат жандармерията. - С какво платиха, имат ли пари в тях? - Имат бе, аз точно туй се чудя от къде ги имат тези български пари.

Атанас Келешов - овчар

Натъкваме се на група от 22-ма мигранти, които се оказва, че са изоставени от своя каналджия, гладни са и са са на предела на силите си. Самоопределят се като жители на кюрдско село от Ирак, като сред тях има и няколко сириеца. 23-годишният Хамид говори английски, защото е един от малцината от кюрдското село, стигнал до колеж.

 

Всеки от нас има собствена история, но ние се придвижваме като група. Ще опитаме и се надявам да имаме шанс да стигнем до Германия. Един от нас пострада, защото се лутаме в гората вече пет дни. Имаше трима души афганистанци, които се грижеха за нас, черни хора, но една сутрин като се събудихме тях ги нямаше, бяха ни изоставили.

Хамид Тахъл

Хамид уточнява, че не чака конкретен превоз на въпроса ни кого очаква на централния път Малко Търново-Бургас. Разказва още, че не знае имената на каналджиите и просто търси помощ. И не иска да живее в България, но ни разказва че стотици хиляди от бежански центрове в Турция и палаткови лагери ще търсят път до Европа като него. И продължава на своя език.

Мечтая за по-хубав живот, за спокойствие, за свобода, за чистота, каквато има в Германия, за наистина различен живот от този в Кюрдистан. Искам семейство и щастие, това са моите мечти.

Хамид Tахъл

Бежанският център в Любимец също е препълнен. Препълнени са и бежанските центрове в Бусманци и Пъстрогор. А Бургаска област продължава да бъде буквално опасана около КПП-тата, където тече надлъгване между мигрантите, властите и каналджиите.  Денонощно екипи на полицията проверяват всички микробуси, камиони, ванове и леки автомобили в цялата област.

 

Елена Танева, Euronews Bulgaria, Бургас